foto
Smak Roku 2006
Tegoroczna edycja (III) była wyjątkowa ze względu na ilość zgłoszonych produktów. W sumie zarejestrowalno ich 175 - w ubiegłym roku zgłoszono "tylko" 133 produkty. W kategorii Smak Roku zgłoszono 77 produktów (44 procent wszystkich zgłoszeń).


Nasza restauracja wystawiła do konkursu dwie potrawy w kat. SMAK ROKU:


Soczewiaki sejneńskie
Soczewiaki sejneńskie to pierogi nadziewane soczewicą ze skwarkami z cebulą. Pierogi są półokrągłe, długości ok. 10 cm i grubości 2 cm. Soczewiaki sejneńskie charakteryzuje zapach smażonych placków ziemniaczanych. Soczewiaki mogą być podawane jako danie główne albo przekąska w ciągu dnia.


Chłodziec litewski (chłodnik)
Chłodziec litewski (chłodnik) to zupa buraczna z kawałkami świeżych warzyw i ziół. Potrawa posiada barwę czerwoną, przechodzącą w różowawą. Wyróżnia się świeżym, warzywnym zapachem i lekko kwaśnym smakiem. Zupę spożywa się na chłodno, krótko po jej przyrządzeniu. Chłodnik podawany serwuje się z ugotowanymi z ziemniakami.



PREZENTACJA

5 marca odbyła się w Urzędzie Marszałkowskim w Białymstoku prezentacja produktów tegorocznej edycji konkursu "Podlaska Marka Roku". W trakcie spotkania odbyło się posiedzenie Kapituły Konkursowej, która miała możliwość spróbowania produktów kulinarnych, bezpośredniej rozmowy z producentami na temat zgłoszonych potraw.Poniżej prezentujemy zdjęcia z naszego stoiska.

Henryk Poszwa - właściciel restauracji "Skarpa" w Sejnach - zachwalał dwie wystawione do konkursu potrawy - "Chłodziec Litewski" oraz "Soczewiaki Sejneńskie". - Oba nasze produkty są już wpisane na listę produktów tradycyjnych. Oba dania są wytwarzane z naszych surowców lokalnych, bez użycia żadnych konserwantów. Chłodnik produkowany jest na bazie zsiadłego mleka i buraków. Podawany jest mocno wystudzony z jajkiem i młodymi ziemniakami. Tajniki wyrobu tych produktów przejęliśmy od naszych mam i babć. Przepisy są t
radycyjne i niemodyfikowane od wielu lat. To element naszej tradycji.



GŁOSOWANIE INTERNAUTÓW

15 marca - na trzy dni przed finałem trzeciej edycji konkursu Podlaska Marka Roku 2006, zakończyło się głosowanie internetowe w plebiscycie organizowanym na portalu Wrota Podlasia.

TYM WSZYSTKIM, KTÓRZY ODDALI SWOJE GŁOSY NA NASZE PRODUKTY SERDECZNIE DZIĘKUJEMY!!

Zapraszamy serdecznie Państwa do odwiedzania Ziemi Sejneńskiej, która gościnnie przyjmie każdego podróżnego, a jej przyrodnicze piękno i kulinarne przysmaki pozostaną na zawsze w Waszej pamięci.
foto
foto
foto
foto
foto
foto
stat4u Hotel i Restauracja Skarpa - Sejny Copyright © 2012

Informujemy, że jesteśmy beneficjentem otrzymanych środków Finansowych z Rządowego Programu "Tarcza Finansowa 2.0, Polskiego Funduszu Rozwoju jako mikro przedsiębiorstwo w roku 2021".