Soczewiaki sejneńskieSoczewiaki sejneńskie to pierogi nadziewane soczewicą ze skwarkami z cebulą. Pierogi są półokrągłe, długości ok. 10 cm i grubości 2 cm. Soczewiaki sejneńskie charakteryzuje zapach smażonych placków ziemniaczanych. Soczewiaki mogą być podawane jako danie główne albo przekąska w ciągu dnia.
Chłodziec litewski (chłodnik)Chłodziec litewski (chłodnik) to zupa buraczna z kawałkami świeżych warzyw i ziół. Potrawa posiada barwę czerwoną, przechodzącą w różowawą. Wyróżnia się świeżym, warzywnym zapachem i lekko kwaśnym smakiem. Zupę spożywa się na chłodno, krótko po jej przyrządzeniu. Chłodnik podawany serwuje się z ugotowanymi z ziemniakami.
PREZENTACJA5 marca odbyła się w Urzędzie Marszałkowskim w Białymstoku prezentacja produktów tegorocznej edycji konkursu "Podlaska Marka Roku". W trakcie spotkania odbyło się posiedzenie Kapituły Konkursowej, która miała możliwość spróbowania produktów kulinarnych, bezpośredniej rozmowy z producentami na temat zgłoszonych potraw.Poniżej prezentujemy zdjęcia z naszego stoiska.
Henryk Poszwa - właściciel restauracji "Skarpa" w Sejnach - zachwalał dwie wystawione do konkursu potrawy - "Chłodziec Litewski" oraz "Soczewiaki Sejneńskie". - Oba nasze produkty są już wpisane na listę produktów tradycyjnych. Oba dania są wytwarzane z naszych surowców lokalnych, bez użycia żadnych konserwantów. Chłodnik produkowany jest na bazie zsiadłego mleka i buraków. Podawany jest mocno wystudzony z jajkiem i młodymi ziemniakami. Tajniki wyrobu tych produktów przejęliśmy od naszych mam i babć. Przepisy są t
radycyjne i niemodyfikowane od wielu lat. To element naszej tradycji.