...jest wiele miejsc, gdzie regionalne specjały można spotkać od święta,
ale tylko na Ziemi Sejneńskiej można je degustować i konsumować codziennie... SMAK ROKU 2006 Soczewiaki Sejneńskie Wpisane na Listę Produktów Tradycyjnych w dniu 18 maja 2006 r.
Soczewiaki i kakory są rodzajem pierogów, których nadzienie stanowi zmielona soczewica, suto przyprawiona skwarkami. Są to dania bardzo smaczne, chociaż nieco ciężkostrawne. Spożywane przed pracami wiejskimi i w ich trakcie dawały sytość i energię. Historia: Tego typu potrawy wiązane są z kręgiem kuchni niemieckiej. Jednak sposób ich przyrządzania można wiązać z kuchnią karaimską i tatarską. W kuchni tatarskiej i karaimskiej spożywa się pierogi z ciasta drożdżowego zwane kibinai, w skład ciasta nie wchodzą jednak ziemniaki. Włączenie do przepisu tego składnika wskazuje na modyfikację wprowadzoną lokalnie. Jak wynika z relacji ustnych potrawa ta była powszechnie znana w okolicach Sejn długo przed drugą wojną światową. Odwołując się do etymologii tego słowa można je wiązać z łacińskim caccare.
Receptura: Do przygotowania soczewiaków i kakorów potrzebne są: ziemniaki, soczewica, mąka, cebula, słonina, smalec i przyprawy. Z gotowanych zmielonych ziemniaków formowane są placuszki, w które zwija się zmieloną i przyprawioną soczewicę. Sposób przyrządzania soczewiaków i kakorów różni się trochę. Zawinięte soczewiaki smaży się w głębokim rozgrzanym tłuszczu na wolnym ogniu, aż się zrumienią, natomiast zawinięte kakory, poukładane na blaszkach, wypieka się w piecu chlebowym. Usmażone lub upieczone potrawy, suto okraszone zasmażką, najlepiej spożywać na ciepło, popijając mlekiem.
Zapraszamy serdecznie Państwa do odwiedzania Ziemi Sejneńskiej, która gościnnie przyjmie każdego podróżnego, a jej przyrodnicze piękno i kulinarne przysmaki pozostaną na zawsze w Waszej pamięci.